Donateurs vanuit de wereldwijde Bitcoin-community hebben een aardig bedrag voor de lastig gevallen Nakamoto bij elkaar verzameld. De 64-jarige voormalige programmeur uit Temple City, Californië verloor vorige maand in één klap zijn privacy nadat Newsweek niet alleen de identiteit maar ook zijn adres van 'de Dorian Satoshi Nakamoto' onthulde, de mysterieuze uitvinder van het Bitcoin-systeem.

Die blijft na al die jaren onbekend. Iets wat verstandig lijkt, aangezien de Bitcoin-wallets die bij deze persoon horen nu zeer waarschijnlijk honderden miljoenen dollars waard zijn.

"Ik ben niet Dorian Nakamoto"

Dorian Satoshi Nakamoto ontkent in ieder geval stellig dat hij betrokken is bij Bitcoin. Zijn lezing lijkt te worden onderstreept door diegene die wel achter Natoshi Nakamoto, de pseudonieme uitvinder, zou zitten. Op een forum waar deze persoon (of groep) voor het eerst melding maakte van Bitcoin-protocol, bleef het account daarna vijf jaar lang stil. Tot begin vorige maand: "Ik ben niet Dorian Nakamoto", schreef 'Satoshi Nakamoto'.

De Bitcoin-community gelooft Dorian in ieder geval ook. Hij krijgt van bijna 2000 leden in totaal 23.000 dollar aan BTC uitgekeerd. Dit dankzij een actie die op poten is gezet door Bitcoin-entrepreneur Andreas Antonopoulos.

In de video hieronder bedankt Dorian Satoshi Nakamoto op hartelijke wijze iedereen die heeft bijgedragen. Ook belooft hij in de toekomst actief lid te worden van de Bitcoin-community.