Een van de hoofdorganisators van DefCon 17, dat nu plaatsvindt in Las Vegas, vertelt aan Computerworld dat de pinmachine er verdacht uitzag. Het gaat om een losstaande automaat, zoals die ook in Nederland staan bij bijvoorbeeld filialen van Albert Heijn. De nep-pinmachine was geplaatst in het Riviera Hotel, waar DefCon dit jaar wordt gehouden.

Nogal donker

DefCon-bezoekers rapporteerden aan de organisatie dat de machine niet in orde leek. "Het was nogal donker bij het invoerscherm, waar normaal gesproken juist een camera hangt. Iemand heeft toen met een zaklamp in de machine geschenen en daar stond een pc", vertelt organisator 'Priest'. Die pc scant passen en maakt een opname van de ingevoerde pin-codes.

Het is niet bekend hoe lang deze namaakautomaat al in het hotel stond. Mogelijk waren de skimmers niet eens van plan om DefCon-bezoekers te grazen te nemen, maar was de nepmachine bedoeld voor gewone hotelgasten. Politie en Justitie voeren nu een onderzoek uit.

Creditcard lucratiever

Tegelijkertijd is er op DefCon een lezing gegeven die zwakke plekken in het Amerikaanse creditcardsysteem blootlegt. Fraude met creditcards is daarmee veel makkelijker, en is dus veel lucratiever dan het plaatsen van skim-apparaten om pincodes buit te maken.

Security-onderzoeker Christopher Soghoian vertelt dat de verwerking van creditcardtransacties dermate langzaam is, dat kwaadwillenden simpelweg meerdere verschillende geldopnames en betalingen kunnen verrichten. Dat moet dan wel binnen enkele uren gebeuren. Tegen de tijd dat die overlappende en conflicterende betalingen ontdekt worden, is het al te laat. "De belichte technieken in mijn paper zijn dan ook geen traditionele vorm van hacking", vertelt Soghoian aan Wired.