In de mail vraagt de 'Gele Bedrijvengids' ondernemers hun bedrijfsgegevens te controleren en de bijlage (pdf) ondertekend per fax terug te sturen. De Gele Bedrijvengids gebruikt een logo dat vrijwel indentiek is aan die van de Gouden Gids, waardoor sommige ondernemers wellicht denken dat ze een verbintenis met de Gouden Gids aangaan. Overigens vermeldt het bedrijf onderaan de brief geen enkele band te hebben met de Gouden Gids. Ook Webwereld kreeg de nepfactuur toegestuurd.

Seychellen

Gelebedrijvengids.com staat op naam van UCALEGON Ltd en is gevestigd op de Seychellen, een eilandengroep boven Madagaskar. "We are a modern Internet business company, selling mainly business data of worldwide corporations. Our main goal is to provide business data to clients in countries all over the world.", staat er op hun website. De domeinnaam is anoniem geregistreerd. Aan de open directory http://209.62.42.210/~devel/ te zien heeft de maker ook een Franse en Italiaanse Gouden Gids-kopie gemaakt.

Kosten: 1560 euro

Het Steunpunt Acquisitiefraude adviseert de bijlage niet te tekenen. Ondernemers die de bijlage ondertekenen en faxen, tekenenen een overeenkomst en zijn dus gebonden aan een overeenkomst. Deze heeft een looptijd van 2 jaar en kost 65 euro per maand. Totaal zou de mail 1560 euro kosten. Ook wordt de overeenkomst stilzwijgend verlengd met een jaar als het niet drie maanden voor verloop schriftelijk wordt opgezegd.

Onduidelijk is of er al ondernemers zijn die het contract ondertekend hebben. Het Steunpunt Acquisitiefraude was dinsdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Het sturen van nepfacturen voor opname in obscure bedrijvengidsen is een jarenlange plaag. Een van de meest beruchte misleiders is de Deutche Adressendienst, die onder verschillende verschijningsvormen ondernemers tracht van hun geld los te weken.