'BEYONCE KNOWLES NUDE' staat er bovenaan het nepprofiel op LinkedIn. Behalve een gefingeerde werkgever ('Company B') bevat het profiel diverse links naar websites waarop naaktbeelden van de Amerikaanse zangeres zouden staan. Wie de betreffende links aanklikt, komt na een aantal redirects terecht op een pagina met malware, zo waarschuwt Macky Cruz van Trend Micro op het TrendLabs Malware Blog.

Naakte sterren

Behalve van Knowles maken de malware-verspreiders gebruik van een groot aantal andere beroemde vrouwen. Het gaat daarbij onder meer om profielen van: Victoria Beckham, Kirsten Dunst, Selma Hayek, Christina Aguilera, Brooke Hogan en de onvermijdelijke Paris Hilton. Op het moment van schrijven waren enkele profielen – zoals die van Paris Hilton en Christina Aguilera – nog eenvoudig te vinden via LinkedIn.

Hoewel het voor zover bekend de eerste keer is dat er op deze manier een trojan wordt verspreid via LinkedIn, past de aanval wel in een trend waarbij malware-makers proberen hun creaties te verspreiden via sociale netwerken. Facebook en MySpace worden al langer geplaagd door malware-aanvallen.

Olievlek

De voordelen voor malware-makers zijn duidelijk. Omdat gebruikers van netwerksites de diensten gebruiken om contact te onderhouden met vrienden en bekenden, zijn ze minder op hun hoede voor malware. Bovendien kan malware zich door het intensieve gebruik van dergelijke sites als een olievlek verspreiden.

Het is overigens niet voor het eerst dat LinkedIn het doelwit is van figuren met minder frisse bedoelingen. In mei vorig jaar bleek al dat West-Afrikaanse oplichters de netwerksite gebruiken om slachtoffers te ronselen voor hun zwendelpraktijken.

Bron: Techworld.nl