Slashdot-gebruikers merkten op dat het apparaat van Netgear na de laatste firmware-update spontaan data begon te verzamelen en verzenden naar Netgear. Het gaat onder andere om de status van de router, de hoeveelheid verbonden apparaten, LAN/WAN-status, IP-adres, MAC-adres, serienummer, technishe data over het gebruik en functioneren van de router, Wifi-bands en kanalen.

Celebrating our 5th edition


Op 28 september organiseren wij de 5de editie van IT Innovation Day. Onze sprekers gaan het gesprek aan over onderwerpen die niet alledaags en zelfs een tikkie controversieel zijn. Experts op het gebied van medisch zelfexperiment, cyber war, big data, de maakbare maatschappij, commerciële doeleinden van satellieten en de BotNet of Things.


Verwacht korte en krachtige sessies van gamechangers, die het experiment zijn aangegaan en zich uitspreken over de comfort- en gevarenzones die we binnenkort tegemoet treden.


Schrijf uzelf nu kosteloos in!


De gebruikers op Slashdot zijn uiteraard niet blij dat deze informatie verzameld wordt en uitten hun onvrede op de website. Netgear verwijst gebruikers echter simpelweg naar de recent bijgewerkte versie van hun privacy policy waarin men kan lezen dat het bedrijf inderdaad informatie verzamelt en zelfs een deel van deze informatie deelt met derden. Ook heeft het bedrijf vorige week een extra artikel toegevoegd aan de knowledge base waarin het nogmaals bevestigt deze informatie te verzamelen. Het bedrijf zegt dit te doen om algemene technische issues te vinden en debuggen, router features en functionaliteit te verbeteren en de prestaties en usability te verbeteren.

Het is niet de eerste keer dat Netgear steken laat vallen op het gebied van veiligheid. Het bedrijf kwam begin vorig jaar in opspraak toen er een achterdeur werd ontdekt in het management systeem van de NMX300 servers en aan het eind van 2016 omdat er een grote kwetsbaarheid werd gevonden in verschillende populaire routers.

Lees ook: Patch in veelgebruikte routers camoufleert backdoor Op de volgende pagina: Zo schakel je de dataverzameling uit

Netgear heeft gelukkig ook een post aangemaakt waarin wordt uitgelegd hoe de dataverzameling kan worden uitgeschakeld.

  • Open een webbrowser en navigeer naar het ip-adres van je router
  • Mocht je het adres van de router niet weten, kan je ook navigeren naar http://www.routerlogin.net
  • Vul de logingegevens in in het scherm.
  • Kies de opties Advanced > Adminnistration > Router Update
  • Scroll naar beneden tot je de Router Analytics Data Collection-sectie ziet
  • Stip de Disable radio button aan
  • Klik op Apply

Ondertussen wordt er door verschillende gebruikers aangeraden om een alternatieve firmware te installeren omdat het met Netgear nu de spuigaten uitloopt.

Lees ook: De lange zoektocht naar een veilige router