Volgens het Fortinet Global Threat Research Team, dat maandelijks de toptien met meest gerapporteerde bedreigingen publiceert, werd de worm bij 4,62 procent van alle Fortigate-scans aangetroffen. In februari lag dit percentage nog op 2,61 procent.

De worm, die bij veel beveiligingsbedrijven bekend staat onder de naam W32.Netsky.P, gebruikt zijn eigen smtp-engine om zichzelf per mail te verspreiden.

De worm vertuurt e-mails met een variabele afzender, onderwerpregel en boodschap. Het attachment heeft in de meeste gevallen een exe-, pif-, scr- of zip-extensie.

De tweede en derde plek op de lijst worden bezet door de Bagle.dy-worm en de Iframe_cid-exploit. Op nummer 9 staat Everda, de enige rootkit in de toptien. Volgens Fortinet kan Everda problemen veroorzaken bij hosts waarop antivirus- en antispywaresoftware staat geïnstalleerd.

Beveiligingsbedrijf NOD32 kwam dinsdag eveneens met een toptien naar buiten. In die lijst staat de Trojan Win32/psw.agent.ncc aan kop. Deze Trojan probeert wachtwoorden te achterhalen door middel van key-logging. Bron: Techworld