De aanvallen vonden plaats op donderdagavond en zondag. Volgens een artikel op het intranet van het ministerie, waar Webwereld de hand op heeft weten te leggen, is dit de eerste keer in de geschiedenis van het ministerie.

"In een paar uur tijd werd donderdagavond 26 mei EZ's beschermingssysteem bestookt met zo¹n tien miljoen bots", zo meldt het artikel. Volgens EZ-woordvoerder Gerard Westerhof is deze aanval zondag gevolgd door een andere. "Inmiddels is de zaak onder controle", aldus de zegsman.

Onderzoek

Volgens Westerhof wordt er nog wel onderzoek naar de zaak gedaan. "Een team specialisten van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de internetprovider kijken naar de zaak." Ook heeft het ministerie de zaak gemeld bij de KLPD, maar het weet nog niet of het korps iets met de aangifte zal doen.

Kamervragen

Het SP-kamerlid Arda Gerkens is ongerust over de aanval, omdat eerder ook regering.nl en overheid.nl werden platgelegd door vergelijkbare aanvallen. Gerkens stelde destijds vragen en kreeg van minister Donner te horen dat departementen zelf verantwoordelijk zijn voor de beveiliging.

"Ik wil nu weten of de beveiliging afdoende is", zegt Gerkens tegenover Webwereld in een reactie op het nieuws. "Ook is het belangrijk te weten of er nu wel direct vervolging wordt ingesteld. Dat ging vorige keer namelijk bijna mis."