Childs blokkeerde vorige week voor iedereen de toegang tot alle beheerfuncties van het glasvezelnetwerk waarvan de lokale overheid gebruik maakte. Hijzelf was nog de enige die erbij kon.

Het netwerk verleent doorgaans toegang tot de e-mail van ambtenaren, salarisgegevens en informatie van opsporingsinstanties. De 43-jarige Childs had de afgelopen vijf jaar geholpen bij het bouwen van het netwerk, maar toen hij kritiek had gekregen op zijn functioneren begon hij met het blokkeren van de toegang tot het netwerk.

Overtuigd door de burgervader

Burgemeester Gavin Newsom besloot om Childs op te zoeken in zijn cel, waar hij sinds 13 juli zat. Newsom is uiteindelijk de hoofdverantwoordelijke voor het overheidsnetwerk en voor de afdeling waar Childs werkzaam was. De burgemeester besloot vanwege de moeilijke verhoudingen bij die afdeling, het Departement van Telecommunicatie en Informatiediensten, zijn bezoek in eerste instantie geheim te houden.

Dat werkte. Omdat de oud-medewerker zijn oud-collega's geen van allen hoog genoeg aansloeg om het netwerk te beheren, wilde hij aan niemand zijn wachtwoorden geven. Behalve uiteindelijk aan burgemeester Newsom. "De burgemeester was de enige persoon waarvan Childs het gevoel had dat hij hem kon vertrouwen," aldus Child's advocate Erin Crane.

Het telecommunicatiedepartement is erg blij met de actie van de burgemeester. Het personeel daar heeft nu weer de volledige controle over het netwerk terug.

Zwakke plekken

De affaire in San Francisco liet zien hoe betrekkelijk eenvoudig een heel netwerk gegijzeld kon worden. Childs had de sleutels in handen tot het hele netwerk. Zolang de zon schijnt en er geen vuiltje aan de lucht is, gaat dat goed. Maar doordat er een conflict ontstond, liep het flink mis. Aan de andere kant is de kans op zo'n situatie klein. Terry Childs is uiteindelijk niets opgeschoten met zijn actie.

'Departement is corrupt'

Advocate Crane probeerde begrip op te brengen voor de Childs' daden. Volgens haar voelde de systeembeheerder zich omgeven door incompetent personeel, en vertrouwde hij er niet op dat het netwerk goed beveiligd werd. Bovendien had hij het gevoel dat zijn baas zijn werk aan het ondermijnen was. "Niemand die meneer Childs om het wachtwoord heeft gevraagd, was geschikt om erover te beschikken," aldus de raadsvrouwe. Haar cliënt wil "het mismanagement, de achteloosheid en de corruptie in het departement" aan de kaak stellen in z'n procesverdediging. "Als dit onbelicht was gebleven, zou heel San Francisco gevaar hebben gelopen."

De baas van het departement, Ron Vinson, had daar geen boodschap aan. "Terry Childs denkt blijkbaar dat het netwerk van hem is, maar dat is het niet. Het behoort toe aan de belastingbetaler," aldus Vinson.