Sinds gisterenochtend vroeg liggen tienduizenden ADSL-aansluitingen plat, waarbij ook de klanten van wholesale-aanbieders als XS4All, Solcon en Telfort worden getroffen. Het probleem bleek te zitten in het transport van de data. ADSL werkt wel, maar het ATM-netwerk op de achtergrond doet het niet.

Vannacht leek het er even op dat het netwerk van KPN weer volledig in de lucht was, maar dat was helaas voor korte duur. "Gisteravond tegen 12 uur was ik weer online. Werkelijk alles deed het", aldus een lezer van Techworld. "Jawel, voor slechts 5 minuten."

Een woordvoerder van KPN bevestigt dat veel verkeer vanacht weer terug was, waarna het toch weer mis ging en drie ATM-nodes werden uitgeschakkeld. "We hebben nu nieuwe software op één van de drie systemen geïnstalleerd en dat systeem draait nu een tijdje zonder problemen." Wel houdt de woordvoerder nog een slag om de arm. "Het is nog even de vraag wat er gebeurt als alle capaciteit terugkomt. In de loop van de ochtend moet meer duidelijk worden en gaan we ook de andere systemen voorzien van nieuwe software."

Update

Later op de dag gaven KPN en XS4All aan dat de problemen naar verwachting tegen het eind van de middag zullen zijn opgelost. Over de oorzaak van de storing kon KPN nog niets zeggen.