Nevada is de eerste staat die de nieuwe wetgeving heeft aangenomen; in januari 2009 volgt Massachusetts, terwijl Michigan en Washington vergelijkbare wetten overwegen, zo schrijft de Wall Street Journal.

Ook e-mail van de kapper

De wet in Nevada heeft bijvoorbeeld tot gevolg gehad dat Alicia Granstedt, een kapster uit Las Vegas, encryptiesoftware voor e-mails van klanten moest aanschaffen. Sindsdien moeten mensen die zich elektronisch willen aanmelden voor een knipbeurt eerst een wachtwoord opgeven voordat zij met Granstedt kunnen mailen. Voorheen hoefden bedrijven in Nevada slechts klanten te informeren wanneer hun persoonlijke gegevens waren ontvreemd.

Hoewel het nog maar om enkele staten gaat, moeten veel Amerikaanse bedrijven rekening houden met de nieuwe privacywetgeving. Ook ondernemers uit andere staten moeten zich er namelijk aan houden als zij klanten in Nevada of Massachusetts hebben. Of de handhavers van de wet in Massachusetts straks ook kleine bedrijfjes gaan vervolgen, is nog onduidelijk, want de procureur-generaal aldaar werkt nog aan een nalevingbeleid.

Investeringen

In Nevada zal het bedrijven die door een datalek klantgegevens kwijtraken per keer maximaal 1.000 dollar per klant kosten. Als zij zich niet aan de wet willen houden, kunnen 'onbegrensde' boetes volgen.

Voor veel bedrijven zal het een flinke aderlating worden om aan de nieuwe wetgeving te kunnen voldoen. Volgens Forrester Research hebben ongeveer 31 procent van de grotere ondernemingen en 22 procent van de mkb'ers tenminste een aantal laptops met versleutelde harde schijven. De regering van Massachusetts schat dat een bedrijf met 10 medewerkers zo'n 3.000 dollar ineens en 500 dollar per maand zal moeten neertellen om aan de wet te kunnen voldoen.

Omvang

Tot dusver hebben ruim 50 Amerikaanse organisaties dit jaar openbaar gemaakt dat er klantgegevens van hen waren gestolen. In heel vorig jaar ging het om 446 gevallen, meldt het Identity Theft Resource Center in San Diego. De wettelijke meldplicht zou datadiefstal slechts met 2 procent hebben teruggebracht, constateerden onderzoekers van de Carnegie Mellon Universiteit in september.