De Criminal Justice Services-afdeling van de staat New York brengt zijn "Sex Offender Locator" naar Facebook. Het is de bedoeling dat ouders binnen een paar muiskliks kunnen zien welke zedendelinquenten met gemiddeld en verhoogd risico in hun wijk wonen. De pedozoekmachine was al beschikbaar via de site van de staat New York. Nu wordt die informatie ook beschikbaar gemaakt als Facebook-applicatie om ouders beter te bedienen.

Achternaam, postcode, adres

Op de Public Safety Facebook-pagina van de staat kan op achternaam, gebied of postcode gezocht worden. De zoekmachine toont vervolgens een lijst met namen van zedendelinquenten. Wie op de naam klikt, komt uit bij het pedoregister van de staat New York. Daar staan veroordeelden met naam, toenaam, adres en foto geregistreerd.

In sommige gevallen wordt het adres tot op de verdieping nauwkeurig gemeld. Ook wordt er gepubliceerd wanneer iemand is opgepakt en voor welk vergrijp dat was en of dat al dan niet gewapend gebeurde. Bovendien wordt een link naar Google Maps aangeboden met de exacte locatie van het huis van de veroordeelde.

Vanwege Halloween

"Met Halloween voor de deur hebben ouders nu een andere tool om erachter te komen waar zedendelinquenten wonen waardoor ze ervoor kunnen zorgen dat hun kinderen uit de buurt van deze locaties blijven", zegt Sean M. Byrne, waarnemend commissaris van de Criminal Justice Services in een persverklaring.

Ouders die gebruik maken van de Sex Offender Locator worden aangespoord om de applicatie te delen met andere ouders. Er zijn op dit moment 32.994 zedendelinquenten opgenomen in de database van New York. Hiervan zijn er 12.473 met een verhoogd risico en 11.685 met een gemiddeld risico. Die twee catergori├źn zijn terug te vinden via de zoekmachine.

Openbaar register

De staat New York is bij wet verplicht om een register met zedendelinquenten bij te houden. In die wet is ook de verplichting opgenomen van een openbaar internetregister met de potentieel gevaarlijkste overtreders. Het register is niet helemaal compleet, omdat sommige overtreders via een rechtszaak proberen te voorkomen dat hun gegevens op internet worden gepubliceerd. Telefonisch wordt er weer wel informatie over deze personen verstrekt.