Satoshi Nakamoto, uitvinder van de cryptomunt Bitcoin, is helemaal geen mysterieus pseudoniem, het is de echte naam van de Amerikaanse Japanner die een teruggetrokken leven leidt in Californië. Dat ontdekte Newsweek na maandenlang onderzoek. De nu 64-jarige Nakamoto heeft in 1973 zijn voornaam veranderd in Dorian.

De man heeft vroeger bij allerlei geheime projecten gewerkt voor het Amerikaanse leger, schrijft het blad.

Einde privacy en veiligheid

Nakamoto wil absoluut niet in de publiciteit, maar Newsweek heeft daar geen boodschap aan en publiceert zelfs een foto van zijn huis, inclusief huisnummer. In combinatie met de eveneens vermelde woonplaats is de locatie op Google Maps eenvoudig te achterhalen.

Behalve een eind aan zijn privacy moet Nakamoto ook vrezen voor zijn veiligheid. Hij heeft immers voor honderden miljoenen aan Bitcoins in bezit, die hij nog nooit heeft verzilverd.

Gavin Andresen, lead developer van het Bitcoin Project, is zoals vele anderen niet blij met het artikel: Huis van Nakamoto (volgens Newsweek) op Google Street View (zonder huisnummer):

Update: adres verwijderd, dat was niet noodzakelijk om aan te tonen dat Newsweek de privacy van de man op straat heeft gegooid. Inmiddels ontkent Nakamoto elke betrokkenheid bij het Bitcoin-project.