Het nieuwe programma wordt als test eerst geactiveerd bij 'verdachte' Office-gebruikers in Chili, Italië, Spanje en Turkije. Dat gebeurt via een update, meldt ZDNet. Het gebeurt vaker dat Microsoft veranderingen in het anti-piraterijbeleid uitprobeert in een kleine groep landen, om ze later wereldwijd in te voeren.

De update breidt het Office Genuine Advantage-deel uit met nieuwe mogelijkheden. Volgens Cori Hartje, directeur van Microsoft Genuine Software Initiative, krijgen 'verdachte' Office-gebruikers voortaan een stroom popup-schermen voor hun kiezen. Daarin staat dat ze een illegale versie bezitten van Office. Het venster opent dagelijks bij het starten van Office-programma's en vervolgens verschijnt het bericht elke twee uur gedurende dertig dagen.

Na die dertig dagen krijgen de Office-programma's volgens Hartje alleen nog een 'visuele herinnering'. 'Maar geen van deze visuele hints weerhouden de consument ervan documenten te maken of te openen.'

Vista

Genuine Advantage is een reeks technieken waarmee Microsoft via internet controleert of een geïnstalleerde Windows of Office een gelicenseerde versie betreft. Office had nog geen onderdeel waarbij er storende berichten worden getoond na een Genuine Advantage-detectie, Windows Vista kent dat sinds kort wel.

Ook onder Vista Service Pack 1 heeft een niet-geregistreerde versie wél volledige functionaliteit, maar dit in ruil voor herhaaldelijk terugkerende 'herinneringen' op het scherm. Bij Office voert Microsoft nu iets soortgelijks in.