“Qubes is een open source besturingssysteem dat is gebaseerd op Xen, X en Linux en het is ontworpen om sterke isolatie te leveren voor desktop computing”, schrijft Rutkowska op haar blog Invisible Things.

Lichte virtuele machines

Volgens de website van Qubes gebruikt het virtualisatie om de verschillende programma’s van elkaar te scheiden. Zelfs de systeemcomponenten, zoals netwerken en storage, zitten in sandboxes. De gebruiker kan de verschillende beveiligingsdomeinen definiëren, zoals persoonlijk, werk, bankieren en winkelen, die vervolgens geïmplementeerd worden in lichtgewicht VM’s of AppVM’s.

De VM’s zijn erg licht en daardoor kunnen er veel naast elkaar draaien, zelfs op machines met weinig geheugen. In de VM’s wordt namelijk geen volledige desktopomgeving, zoals KDE of GNOME gedraaid, maar alleen een kleine X server. Er kan overigens wel tussen de verschillende virtuele machines gekopieerd, met speciale toetscombinaties.

Bovenop Fedora 12

Qubes OS wordt geïnstalleerd bovenop Fedora 12 64-bit editie. Die moet je dus eerst installeren, daarna Xen en pas daarna kun je met yum install Qubes op de machine zetten.

Rutkowska zelf gebruikt het inmiddels voor al haar dagelijkse bezigheden, behalve voor het maken van slides over haar nieuwe besturingssysteem. Toch is Qubes pas in de alphafase, dus voor ieder ander is dit niet aan te raden. Volgens de roadmap wordt de stabiele release verwacht op oudjaar 2010.

Bron: Techworld