Uit een voorheen geheim vonnis blijkt dat de inlichtingendienst NSA ‘vaak en systematisch’ de regels aan zijn laars lapt en op ongrondwettige manier ruim 50.000 e-mails van Amerikanen heeft afgetapt die helemaal niets met terrorisme van doen hadden.

NSA moest illegaal tapsysteem aanpassen

Bovendien heeft de dienst de rechtbank meermaals misleid met onvolledige of onjuiste informatie over zijn digitale sleepnettechnieken. Hierdoor is zinvolle controle door de rechtbank niet mogelijk. Desondanks moest de NSA de tapsystemen aanpassen van de geheime rechter, een van de weinige keren dat de afluisterdienst werd teruggefloten.

Onlangs bleek uit een gelekte interne audit dat de NSA regelmatig zijn boekje te buiten gaat, maar dit vonnis uit oktober 2011 is hard en ‘officieel’ bewijs van misbruik van bevoegdheden door de NSA en het achterhouden van informatie voor de rechter, schrijft Ars Technica.

Schoonheidsfoutjes

Het is extra pijnlijk omdat het vonnis door de overheid zelf is geopenbaard, op last van de rechter, in een zaak van de digitale burgerrechtenorganisatie EFF tegen de Staat. In een reactie stelt een vertegenwoordiger van de geheime diensten dat het vonnis juist aantoont dat de NSA “geen inhalige organisatie is met een ongebreidelde verzameldrift om Amerikaanse burgers te bespioneren. Het gaat om de abusievelijke verzameling van een relatief klein aantal communicaties van Amerikaanse personen.”