Vier nieuwe Powerpoint-slides over het Amerikaanse spionageprogramma PRISM bevestigen de claim van klokkenluider Edward Snowden dat inlichtingendiensten NSA en FBI in real-time e-mail en andere berichten kunnen volgen. Dat schrijft The Washington Post zondag. De NSA zou een notificatie krijgen wanneer een verdachte die in de gaten wordt gehouden inlogt, een mail of sms verstuurt of een voice-chat start. Welke internetbedrijven meewerken of toestemming hebben gegeven blijft nog altijd onduidelijk.

117 duizend doelwitten

Een slide toont ook een deel van de webinterface van PRISM. De schermafdruk zou gemaakt zijn op 5 april en laat zien dat er 117.765 doelwitten worden bijgehouden. Of dat aantal slaat op unieke verdachten is niet zeker. Volgens de slides voert een NSA-analist eerst informatie in, waarna er data wordt verzameld. De namen van de gebruikte systemen staan ook vermeld, zoals Marina voor internetgegevens, Pinwale voor videodata en Mainway voor telefoongesprekken.

De meeste onthullingen over PRISM kwamen de afgelopen weken naar buiten via de Britse krant The Guardian, maar ook The Washington Post beschikt kennelijk over geheime informatie over het spionageprogramma.

Spionage van EU-diplomaten

De NSA zou ook EU-diplomaten in Washington aftappen, zo meldde het Duitse blad Der Spiegel zaterdag. De geheime dienst zou in de diplomatieke vestiging van de EU in Washington onder meer het interne computernetwerk hebben geïnfiltreerd. Ook zou er afluisterapparatuur zijn aangebracht.

De Amerikanen konden volgens Der Spiegel vergaderingen afluisteren en e-mails en interne documenten onderscheppen. NSA-klokkenluider Edward Snowden zou de strikt geheime documenten met de bewijzen hiervoor hebben gedeeld met Der Spiegel.

Snowden

Snowden bevindt zich intussen nog altijd in de transitzone van een luchthaven in Moskou. Hij heeft politiek asiel aangevraagd in Ecuador, maar dat land heeft daarover nog geen besluit genomen. De VS zet de Ecuadoriaanse regering onder druk om het verzoek van Snowden af te wijzen. Dit weekend belde vice-president Biden hierover met de president van Ecuador, Rafael Correa.