De kersverse bewerkersovereenkomst die gebruikers van Google Analytics met Google kunnen sluiten voldoet waarschijnlijk niet aan de eisen die waakhond CBP daaraan stelt. Dat constateert ict-advocaat Mark Jansen na een eerste onderzoek van het contract.

Maandag onthulde Webwereld dat Google een belangrijke concessie aan verschillende Europese toezichthouders doet met deze overeenkomst. Voorheen weigerde Google dit, alleen de Duitse privacywaakhond had dit in 2011 al afgedwongen. Nu zou het gebruik van Google Analytics eindelijk aan de Nederlandse privacywet voldoen.

Slikken of stikken

Of toch niet? Volgens Jansen ontbreekt het in het nieuwe contract aan opties voor de klant, het is een slikken-of-stikken deal. Dat is bij ASP-, cloud- en Saas-providers wel vaker het geval, maar de bewerkersovereenkomst is er juist voor bedoeld om de verantwoordelijke, en dat is in het geval van Google Analytics de websitehouder die er gebruik van maakt, controle te geven over welke data hoe wordt bewerkt en opgeslagen. Die controle ontbreekt, concludeert de advocaat in een blogpost.

Ook het feit dat Google voor het mogelijk delen van data met andere services naar het standaardcontract van Google Analytics refereert, is tegen het zere been. Dat contract kan Google namelijk eenzijdig wijzigen.

“Het is goed dat Google deze geste maakt, maar ik denk dat het CBP dit onvoldoende vindt. Het is dan ook de vraag of Nederlandse gebruikers van Google Analytics veel op zullen schieten door deze bewerkersovereenkomst te sluiten”, aldus Jansen.

Google wil niet op de kritiek ingaan. Het CBP zelf wil hangende het onderzoek helemaal niet inhoudelijk reageren.

Duitse waakhond tevreden

Feit is echter wel dat de Duitse waakhond zich in 2011 over Google’s contract tevreden toonde na een “lang, maar constructief consultatieproces” aldus de Hamburgse privacytoezichthouder Johannes Caspar. Jansen heeft nog geen vergelijking gemaakt tussen het Duitse en het nieuwe Engelstalige contract.

Wat advocaat Jansen vooral positief vindt aan de kwestie is de wake-up-call voor websitehouders over het wanneer en hoe van een bewerkersovereenkomst. "Er komt hiermee steeds meer bewustwording bij websitehouders: als je databewerking uitbesteedt aan een derde partij, prima, maar dan blijf jij verantwoordelijk en moet je controle houden middels een bewerkersovereenkomst.”