Windows-beheerders kunnen zich opmaken voor een erg zware Patch Tuesday. De aankomende beurt van die maandelijkse patchronde van Microsoft is namelijk een forse. Het bedrijf brengt volgende week dinsdag maar liefst 14 updates uit. Daarmee zullen 34 kwetsbaarheden worden gedicht in een reeks producten van Microsoft. Daaronder ook Windows, waarbij alle ondersteunde versies en varianten van dat besturingssysteem een update nodig hebben, van Windows XP SP3 tot en met Windows 7.

Acht van de veertien updates worden als ‘kritiek’ aangemerkt, de overige zes als ‘belangrijk’. Tien ervan zijn voor Windows, en daarvan is de helft ‘kritiek’. Al deze updates gelden voor Windows XP SP3. Twee van de vijf kritieke updates gelden ook voor Windows 7, dat in totaal door tien van de veertien updates wordt geraakt.

Geen record qua gaten

De 14 updates is overigens een record. In februari 2010 en oktober 2009 bracht Microsoft 13 updates tegelijk uit, en daar gaat deze patchronde dus met een update overheen. Het aantal gedichte lekken is echter geen record. In juni dit jaar werden met al 34 lekken gedicht in één patchronde. Die bevatte toen slechts 10 updates.