Onderzoeksinstituut TNO opende dinsdag een cybersecurity laboratorium (CSL), in bijzijn van de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid Dick Schoof. Het lab moet oplossingen ontwikkelen ter verbetering van de digitale veiligheid en kijkt niet alleen naar de techniek, maar ook naar processen, beleid en organisaties.

Herbeleven

Een van de eerste projecten is het ontwikkelen van een 'Cyber Incident Experience' waar recente incidenten kunnen worden gereconstrueerd. Dat gebeurt samen met het bedrijf FOX-IT, dat veel overheden als opdrachtgever heeft. Klanten moeten daarvan kunnen leren om nieuwe incidenten te voorkomen. TNO-manager Henk Geveke: "Hier moet het mogelijk worden om binnen twee tot zes weken een incident van een klant te reconstrueren. Die kan dat incident in al zijn facetten door alle direct betrokkenen herbeleven."

Geveke deed ook een oproep om meer burgers in te zetten bij bestrijding van cybercrime: "Als je burgers en ‘the power of the crowd’ effectief weet in te zetten voor preventie dan zou je veel kunnen winnen."

Datamining

Het nieuwe lab gaat ook een proef doen met datamining, schrijft het TNO Time-tijdschrift. Daarbij gaat TNO samen met twee automatiseringsbedrijven het dataverkeer van een telecomprovider controleren op criminele activiteiten.