Dit is voor zover bekend voor het eerst dat een virus in staat is zowel op Windows als op Linux gebaseerde systemen te infecteren.

Het virus, dat de dubbele naam Virus.Linux.Bi.a/Virus.Win32.Bi.a heeft gekregen, is afgelopen weekeinde ontdekt door beveiligingsbedrijf Kaspersky. Vooralsnog lijkt het erop dat het virus geen schade aanricht.

De onderzoekers vrezen dat deze nieuwe kwaadaardige code onderdeel kan zijn van een verontrustende nieuwe trend waarbij virussen meerdere besturingssystemen kunnen infecteren.

"Het virus is relatief eenvoudig", zo schrijft een van de onderzoekers op het weblog van Kaspersky. "Het is interessant dat het in staat is verschillende bestandsformaten die door Windows en Linux worden gebruikt te infecteren, namelijk het elf- en pe-formaat."

Elf (executable and linking format) en pe (portable executables) zijn bestandsformaten die worden gebruikt voor bepaalde types binaire bestanden in zowel Linux als Windows, waaronder de in Windows gebruikte exe- en dll-bestanden.

Proof of concept

Volgens Kaspersky heeft het ontdekte virus geen praktische toepassing. "Het is een proof of concept, geschreven om aan te tonen dat het mogelijk is om een crossplatformvirus te maken."

Kaspersky vreest echter dat het niet lang zal duren voordat de proof of concept zodanig wordt aangepast dat een opvolger wel schade kan aanrichten.

Het SANS Institute deelt de mening van Kaspersky en zegt dat dit een waarschuwing is voor Linux- en Mac OS X-gebruikers die denken dat hun computers ongevoelig zijn voor virusdreigingen.