Dat blijkt uit een nieuwsgroepbericht van Steve Linford van Spamhaus.org. Spamhaus.org is een van de getroffen sites. Ook Spamcop.net en Spews.org hebben te lijden onder de aanvallen, volgens het bericht van Linford. Op het moment van schrijven waren de laatste twee sites zonder problemen te bezoeken. De site van Spamhaus was daarentegen niet bereikbaar. Het Mimail.E-virus is de vierde variant op het Mimail-virus dat voor het eerst in augustus opdook. De laatste dagen zijn er drie nieuwe varianten verschenen. Volgens Linford zijn alle Mimail-virussen gemaakt door spammers.

Zombienetwerk

De spammers zouden de virussen gebruiken om een 'enorm zombienetwerk van spam-versturende machines' op te zetten. Spammers maken steeds vaker gebruik van gekaapte computers om hun mail te versturen. Dit maakt het voor spamfilters lastiger de afzender te blokkeren. Spammers werden eerder ook al verantwoordelijk gehouden voor de uitbraak van het Sobig.E en Sobig.F-virus. Met name het Sobig.F-virus raakte wijd verspreid. Op het hoogtepunt bevatte 1 op de 17 e-mails het Sobig.F-virus. Daarmee zou het het snelst verspreidende computervirus ooit zijn. Behalve voor spamdoeleinden worden de virussen soms ook ingezet om aanvallen uit te voeren op tegenstanders. Besmette computers worden gebruikt voor een zogeheten distributed denial of service (DDoS) aanval. Hierbij worden vanaf verschillende computers grote hoeveelheden verzoeken om informatie naar een server verstuurd. DDoS-aanvallen worden vaak gebruikt om sites uit de lucht te halen. In de laatste week zijn drie nieuwe varianten van het Mimail-virus uitgekomen. Mimail.C voert een aanval uit op de sites Darkprofits.com en Darkprofit.net. Volgens virusbestrijder MessageLabs staat Mimail.C inmiddels op de vierde plaats in de toptien van meest verspreide virussen van het moment. Mimail.E (verantwoordelijk voor de aanvallen op de anti-spamsites) staat niet in de toptien.

Spammers en crackers

Diverse anti-spamsites hebben de afgelopen maanden te kampen gehad met DDoS-aanvallen. Onder meer de blocklists Monkeys.com en Osirusoft.com konden deze aanvallen niet weerstaan. In Nederland werd in april het spamarchief van Paul Wouters getroffen door een DDoS-aanval. Linford schrijft dat hij weet welke spammers en crackers er achter de DDoS-aanvallen en virusverspreiding zitten. "We weten wie en waar ze zijn en zullen binnen een week informatie over hen verstrekken", aldus Linford in zijn bericht. Voor getroffen gebruikers stelt virusbestrijder Symantec via zijn site software beschikbaar om vier varianten van het Mimail-virus van de harde schijf te verwijderen.