In een verklaring stellen het Russische Anti-Malware Test Lab en het uit Oostenrijk afkomstige AV-Comparatives dat ze willen samenwerken bij het opstellen van vereisten waaraan antivirusproducten moeten voldoen. Dit moet leiden tot 'het verbeteren van de testmethodes en het interpreteren daarvan voor het grote publiek'.

De eerste vruchten van de samenwerking zullen aan het eind van dit jaar beschikbaar zijn. "Als de samenwerking een succes blijkt, dan moeten ook andere AV-testclubs zich bij de alliantie kunnen aansluiten", stelt Andreas Clementi, oprichter van AV-Comparatives. Volgens Clementi blijven de aangesloten testlabs wel onafhankelijk.

De plannen van de twee organisaties doen enigszins denken aan de voornemens van de eerder dit jaar aangekondigde Anti-Malware Testing Standards Organization (AMTSO, zie ook video). In januari werd in Spanje de aftrap voor AMTSO gegeven met een bijeenkomst van een groot aantal anti-virusbedrijven (onder meer Symantec, McAfee en Kaspersky Lab) en enkele onafhankelijke testlabs. Ook voor AMTSO is het verbeteren van de testen van antivirusproducten één van de hoofddoelstellingen.

AV-Comparatives is al betrokken bij de AMTSO. Volgens Clementi bestaat er echter een belangrijk verschil tussen AMTSO en de nu aangekondigde alliantie. De samenwerking met het Anti-Malware Test Lab zal ertoe leiden dat de testresultaten worden uitgewisseld, terwijl AMTSO vooral is gericht op het opstellen van richtlijnen en standaarden voor het testen van security software.

Bron: Techworld