Uit een ontleding van testversie Android 4.2 door techblog Android Police blijkt dat Google zijn mobiele platform voorziet van meer beveiliging. Om te beginnen is de nieuwe versie van het besturingssysteem gebaseerd op SELinux, een speciaal voor beveiliging gemaakte variant van het open source-besturingssysteem. SE (security enhanced) is geen aparte Linux-distributie maar bestaat uit een set toevoegingen voor de kernel van het OS.

Apps aan banden leggen

Het gebruik van die add-ons zorgt ervoor dat apps beter aan banden zijn te leggen. Bijvoorbeeld wat betreft toegang tot gebruikersbestanden, waar veel Android-malware op uit is. De onderzoekers van Android Police hebben in de testversie van 4.2 aanwijzingen gevonden voor dergelijk fijnmazig app-beheer, meldt technieuwssite Ars Technica.

Controle op mogelijk malafide apps gebeurt straks ook via de App Check van de Google's app store Play. Daarbij kan de Android-maker lokale apps voor én na installatie controleren op "schadelijk gedrag". Deze beveiligingsfunctie is ontdekt in de update voor de Play-app die Google al heeft uitgebracht.

Veilige VPN

Verder belooft Android 4.2 verbeterde beveiliging voor VPN-verbindingen (virtual private network). Tot op heden kan Android wel VPN's gebruiken, maar met een onveilige beperking. Indien de beveiligde verbinding wegvalt, gaat het dataverkeer gewoon door alleen dan over de reguliere, onbeveiligde internetverbinding van het apparaat.De functie VPN Lockdown geeft Android de instellingsmogelijkheid om alleen data te versturen als er een VPN-verbinding actief is.

Een andere methode die Google nu inzet om Android beter te beveiligen, is het afknijpen van het verdienmodel van malwaremakers. Het verzenden van sms-berichten aan betaalde diensten vereist straks expliciete bevestiging door de eindgebruiker. Malware die geld oplevert door dure sms'jes te versturen, is dan minder lucratief.

Eind deze maand al?

Android Police merkt nog op dat het niet zeker is dat de ontdekte functies ook echt opduiken in de eerstkomende nieuwe versie van Android. Google heeft nu wel net een persconferentie over zijn mobiele besturingssysteem aangekondigd. Het bedrijf heeft nog niet verklapt wat het op die bijeenkomst van 29 oktober gaat onthullen. Volgens speculatie is het Android 4.2.