Een nieuwe sleutel van de Advanced Access Content System Licensing Administration (AACS LA) is gekraakt voordat deze zelfs maar gebruikt werd. De beveiligingscode bevindt zich op hd-dvd's die vanaf volgende week in de winkel liggen.

De laatste b├Ętaversie van de AnyDVD HD-software van Slysoft, blijkt in staat om hd-dvd's te rippen die voorzien zijn van de drm-beveiliging AACS versie 3. De schijfjes die voorzien zijn van de nieuwe technologie liggen pas vanaf 22 mei in de winkel, maar piraten slaagden erin om zogeheten 'release previews' te bemachtigen en te kraken.

Begin mei zag de AACS LA zich genoodzaakt het gebruik van een vorige generatie antikopieersleutels te staken, nadat de codes massaal op sociale nieuwssite Digg verschenen. Voorzitter Michael Ayers van de licentieorganisatie beloofde toen een hardere aanpak van sleutelkrakers, maar dit lijkt de piraten alleen maar te stimuleren, zo meldt Ars Technica.

Hoewel de nieuwste AACS-beveiliging nu al gekraakt is nog voordat hij verschenen is, lijkt de filmindustrie nog niet zo ver te zijn als de muziekindustrie, die drm geleidelijk wil afschaffen. Voorzitter Dan Glickman van de belangenvereniging van de filmindustrie, MPAA, geeft de voorkeur aan een interoperabele vorm van drm waarbij het legaal rippen van dvd's 'op een beschermde manier' mogelijk is.