De officiële Bitcoin-client heeft een cruciale update gekregen, waarmee zowel de security als de functionaliteit is verbeterd. Versie 0.9 van Bitcoin Core (voorheen Bitcoin QT) heeft een aantal bugs opgelost waardoor transacties waren te manipuleren, de beruchte 'malleability-bug'.

Let wel, dit is geen zwakte in het Bitcoin-protocol zelf, maar in de implementatie van de Wallet-software. Door deze manipulatie is de bitcoinhandelsplaats Mt. Gox ten onder gegaan, en zijn honderdduizenden BTC ontvreemd.

De developers van de Bitcoin-stichting gaan ook meer onderscheid maken tussen het netwerkprotocol en de wallet-functionaliteit, die zal worden afgesplitst. Vandaar ook de nieuwe naam, Bitcoin Core, schrijft de Nederlander Wladimir van der Laan, de meest productieve developer van het Bitcoin-team.

Update spannend

Een update van de kernsoftware is een heikele zaak. Er is maanden gediscussieerd en getest. Maar het team is relatief klein en de waarde van alle uitstaande Bitcoins is inmiddels rond de 8 miljard dollar. Er staat dus heel veel op het spel. Bij de uitrol van 0.8 vorig jaar ging het bijna mis, omdat deze incompatibel bleek met versie 0.7, waardoor een schisma in het netwerk dreigde.

Ook de commerciële toepassing van Bitcoin is uitgebreid, en zit nu een factuurfunctie in die onder meer automatisch een Bitcoin-adres genereert voor terugbetaling voor als de transactie wordt geannuleerd.