De worm, die Symantec W32.Deletemusic heeft genoemd, kan alleen Windows-pc's besmetten. Het virus zoekt op besmette pc's naar mp3-bestanden en verwijdert deze vervolgens. Overigens vormt de worm geen groot gevaar. Het kan zich alleen verspreiden via informatiedragers zoals usb-sticks, flash-drives en diskettes.

Hoewel de intentie van de worm anders doet vermoeden, is het virus niet geschreven door muziekindustrie, stelt beveiligingsexpert Graham Cluley van Sophos. "De auteurs van deze worm lijken eerder amateuristische tieners dan georganiseerde criminelen die tegenwoordig meestal verantwoordelijk zijn voor wormen." Over het motief van de hackers die de Deletemusic-worm hebben gemaakt, tast Cluley in het duister.

Om te voorkomen dan Windows-gebruikers het slachtoffer worden, adviseert Sophos om de functie 'autorun' voor cd's en usb-apparaten in Windows uit te schakelen.

Het is niet voor het eerst dat een virus of Trojaans paard het heeft gemunt op mp3-bestanden. Twee jaar geleden was de Nopir-B-worm ook al op zoek naar mp3-bestanden. Vorig jaar had het Trojaanse paard Erazer een zelfde destructieve werking.