Met “Sichere Dokumente durch individuelle Markierung” (SiDiM) moet de ongecontroleerde verspreiding van auteursrechtelijk beschermd materiaal worden tegengegaan door een vingerafdruk te creëren waardoor de oorspronkelijke overtreder kan worden getraceerd, meldt PaidContent.

Woorden veranderen

SiDiM gebruikt zowel ‘onzichtbare’ als ‘zichtbare’ methodes, schrijft Martin Steinebach van Fraunhofer-Gesellschaft, die voor het project samenwerkt met de Duitse TU Darmstadt. De digitale watermerken die uit het project voortkomen, maken aanpassingen in de tekst van boeken.

Eén van de voorgestelde manieren verandert de tekst door synoniemen of andere notaties. Hierdoor ontstaat een uniek patroon. Gebruikers moeten zo worden afgeschrikt om hun kopie online te zetten, omdat deze naar de originele koper herleid kan worden.

Voorbeelddocument

Het project kwam vorige week in de kijker bij een aantal Duitse blogs en één daarvan verwijst naar een document met concrete voorbeelden (PDF) waarin de methode wordt geëvalueerd. In het document worden steeds twee teksten met kleine aanpassingen met elkaar vergeleken om te zien of het storende tekstwijzingen oplevert.

Zo wordt bijvoorbeeld “inkonstant” naar “nicht konstant” veranderd, zijn volgordes van opsommingen omgedraaid of onderscheiden woorden zich ten opzichte van de brontekst door koppeltekens te gebruiken, om zo kleine verschillen te kweken met de originele teksten.

SiDiM is daarmee een heel andere aanpak dan veel huidige DRM-methodes waarbij het fysiek kopiëren zo lastig mogelijk wordt gemaakt. Volgens de blogpost op Lesen.net zoeken Duitse uitgevers naar een andere aanpak, omdat zelfs de sterkste DRM-methodes worden gekraakt.