Gebruikers van Firefox 21 kunnen inzien hoe zij met hun browser omgaan. Mozilla introduceert een ‘gezondheidsrapport’ dat de komende Firefox-versies zal worden uitgebreid. In Firefox 21 ziet de gebruiker allereerst basisinformatie zoals gegevens over opstarttijden, totale duur en het aantal crashes. Deze statistieken kunnen optioneel worden doorgestuurd naar de browsermaker.

Firefox 21 is beschikbaar voor Windows, Mac, Linux en Android en heeft naast het 'Health Report' ook verbeteringen aangebracht voor Do Not Track (actief aangeven of je gevolgd wilt worden) en HTML 5 (betere compatibiliteit op Android).

'Browser geneest zichzelf'

Mozilla heeft grote plannen met het Firefox-statusrapport. De verdere uitbouw van de tool in de komende maanden moet zorgen voor prestatieverbeteringen in de browser. Dat wil Mozilla bereiken door alle informatie van gebruikers te verzamelen. Gebruikers van Firefox 21 zijn overigens niet verplicht om Health Report te gebruiken. De tool staat default wel ingeschakeld maar kan desgewenst worden uitgezet.

De makers zien het statusrapport als een manier waarop de browser zichzelf kan genezen. “Het rapport brengt de problemen in Firefox aan het licht. In veel gevallen kunnen we deze problemen ontdekken voordat ze uit de hand lopen, en kan jouw browser zichzelf genezen”, blogt hoofd-engineer Johnathan Nightingale.

Zo ziet het statusrapport er voor Nederlandse gebruikers uit: Klik voor groot