Nieuwe modellen zijn soms voorzien van een harde schijf die opslaat wat er wordt gekopieerd. De meest geavanceerde kopieermachines en printers van de laatste vijf jaar beschikken over een dergelijke harde schijf, zo waarschuwt Sharp.

De harde schijf bewaart de informatie van een document voordat het wordt geprint of gekopieerd. Als er geen veiligheidsmaatregelen worden genomen, blijven de data op de harde schijf staan. Ze worden pas weer gewist als de schijf vol is en nieuwe gegevens de oude data overschrijven.

Zeker als werknemers of bedrijven kopieën maken bij een kopieerwinkel kan dat tot problemen leiden. Het kopiëren van belastingformulieren kan bijvoorbeeld leiden tot identiteitsdiefstal, stelt Sharp.

"Door dergelijke zaken buitenshuis te kopiëren, word je kwetsbaar voor digitale diefstal", aldus Ed McLaughlin van Sharp Document Solutions. Overigens zijn er nog geen gevallen bekend van gevallen van identiteitsdiefstal via een kopieerapparaat.

Maar weinig mensen zijn op de hoogte van de mogelijke veiligheidsimplicaties van copiers, zo blijkt uit onderzoek van Sharp. De meerderheid (54 procent) van de mensen die Sharp voor een onderzoek ondervroeg, was er niet van op de hoogte dat kopieerapparaten een kopie van de kopie kunnen opslaan. Bron: Techworld