Er zijn sinds de vorige versie uit juli meer dan 150 verbeteringen aangebracht aan de scanner, schrijft ontwikkelaar Fyodor in zijn bericht. De snelheid van deze release is behoorlijk verhoogd, en ook het geheugengebruik is teruggebracht. Verder is de tracerout engine helemaal herschreven en er zijn 342 fingerprints bijgekomen, waardoor het totaal nu op 1,349 staat. De belangrijkste nieuwe systemen die worden gedetecteerd zijn Snow Leopard en Android, die je voortaan dus ook zult kunnen herkennen op je netwerk. de database voor versiedetectie heeft er meer dan 1000 profielen bij gekregen.

Ook zijn er meer dan 30 Scripting Engine Scripts toegevoegd, waarmee het totaal nu op 80 staat. Onder de nieuwe scripts zit een script voor het op afstand draaien van programma’s en het lezen van de output, net als de pscxec tool van Sysinternals doet. Een ander script checkt of de toegang tot X.org is toegestaan en weer een ander kijkt of hosts bepaalde malware draaien.

Ook de grafische interface Zenmap heeft een aantal verbeteringen meegekregen. Zo kun je nu makkelijker filteren op bepaalde hosts, die Linux draaien, of een bepaalde versie van Apache, of wat je maar interesseert.

Er staan zowel pakketten als broncode klaar om te downloaden voor Linux, Windows en Mac OS X.

Bron: Techworld