"In augustus zijn we gestart met het stapsgewijs invoeren van nieuwe chips", bevestigt Jannemieke Zandee, woordvoerster van Trans Link Systems (TLS) de berichtgeving van Nu.nl. De nieuwe chip is in bedoeld voor anonieme kaarten, omdat daarmee makkelijker te frauderen is. Frauderen met kaarten die op naam staan is ook mogelijk, maar als dat gebeurt kan TLS de fraudeur zeer eenvoudig identificeren.

Aanvallen werken niet meer

De ov-chipkaarten worden uitgerust met een aangepaste versie van de Infineon SLE-66 chip, die de Mifare Classic van NXP vervangt. "Daar werken de huidige bekende aanvallen in ieder geval niet meer op, dat hebben wij zelf gecontroleerd", zegt chipprofessor Bart Jacobs die is verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. TLS heeft aan Jacobs en consorten advies gevraagd voordat het besluit werd genomen deze chip in te voeren.

Dat betekent niet dat het ov-chipsysteem nu optimaal beveiligd is. Jacobs wijst erop dat het gebruik van de Infineon vooral een tussenstap is in de volledige migratie naar de SmartMX chip, die wel weer door NXP wordt gebakken. Een migratie waarvoor de Nederlandse overheid 6,7 miljoen heeft uitgetrokken en die volgens Jacobs "nog wel een paar jaar" duurt.

Verbetering

Maar de Infineon is zeker een verbetering. "Een aantal inherente zwakheden die in de Mifare zaten zijn eruit gehaald", zegt Jacobs. Het hele systeem omgooien was niet mogelijk omdat ook de Mifare Classic nog volop gebruikt wordt, het systeem moet dus tot de invoering van de SmartMX backwards compatible blijven.

De nieuwe chipkaarten zijn fraudebestendig totdat de chip gekraakt wordt, erkent Jacobs. "Beveiliging blijft een kat-en-muisspel." Uit de reacties op het ov-chipkaartforum van ov-chipkaart.me, waar veel ov-chiphackers hun informatie vandaan halen en delen, blijkt dat de Infineon tot nu toe zijn werk uitstekend doet.