Opnieuw ligt de Chinese fabrikant van (mobiele) netwerkapparatuur Huawei onder vuur vanwege vermeende banden met de Chinese overheid en mogelijke spionagepraktijken voor Peking. De Britse regering gaat onderzoek doen naar de rol van een door Huawei gefinancierd Cyber Security Evaluation Centre, genaamd the Cell.

'Gevaar voor nationale veiligheid'

Huawei had dit centrum 7 jaar geleden al beloofd, maar het duurde tot 2010 voor het operationeel was. Hierin worden Huawei producten getest op bugs, kwetsbaarheden en andere securitykwesties. Maar de Commissie Stiekem van het Britse parlement vertrouwt het zaakje niet en eiste een onafhankelijk onderzoek naar het centrum, dat nu wordt uitgevoerd, meldt de IDG news Service. Huawei juicht het onderzoek toe. Telecomreus BT werkt al tien jaar net Huawei-apparatuur, zonder expliciete overheidstoestemming, tot ontsteltenis van de parlementsleden.

Oud-chef van de CIA en NSA Michael Hayden gooit olie op het vuur door te claimen dat Huawei bedrijfsgeheimen over netwerkarchitectuur van klanten deelt met de Chinese overheid. Hayden vindt het bedrijf een gevaar voor de nationale veiligheid van de VS. Lasterlijke roddelpraat, stelt Huawei in een reactie, die afleidt van het echte probleem: wereldwijd voorkomende (bedrijfs)spionage.

Huawei bij KPN, Vodafone, T-Mobile

In Nederland werken bijna alle grote telecompartijen met Huawei, in elk geval de drie grote mobiele operators KPN, Vodafone en T-Mobile. Dat leidde afgelopen oktober ook tot enige ophef in politiek Den Haag. KPN weigerde echter inzicht in de relatie met Huawei. In december erkende de regering dat er gaten zitten in apparatuur van Huawei en ZTE, maar er is geen bewijs voor Chinese cyberspionage.

Naast de spionagekwestie zijn er ook verdenkingen tegen Huawei en ZTE vanwege prijsdumping en illegale staatssteun. Europa en de VS doen hier antitrustonderzoek naar. Door de paranoia in de VS richt Huawei zich meer en meer op de Europese markt.