Daarmee laat de nieuwe Sober-variant het Netsky.P-virus (8,1 procent van alle virusmails) ver achter zich, zo blijkt uit de maandelijkse toptien van de Britse virusbestrijder Sophos. In november was één op de 38 mails (2,7 procent) besmet met een computervirus.

Afgezien van de nieuwe Sober-variant was er in november geen enkele nieuwe binnenkomer in de virustoptien. De lijst met vaak voorkomende virussen wordt nog steeds gedomineerd door varianten van drie verschillende virussen: Netsky, Mytob en Zafi.

De vorige maand gelanceerde Sober-variant (Sober.Z) is volgens Sophos het meest verspreide Sober-virus ooit. Het eerste Sober-virus dateert van oktober 2003. De maker ervan is nog altijd niet achterhaald.

Het vermoeden bestaat dat de auteur van het Sober-virus afkomstig is uit Duitsland. De teksten van de Sober-virusmails zijn vaak zowel in het Engels als in het Duits. Het meest recente Sober-virus begon zijn opmars bovendien in Duitsland.

In één van de viruscodes noemt de virusmaker zichzelf 'Odin alias Anon'. Odin is de naam van een Germaanse god. De naam is ook populair bij rechts-extremisten. In het verleden zijn computers die zijn besmet met het Sober-virus, enkele malen misbruikt voor het verzenden van grote hoeveelheden Duitse, extreemrechtse spamberichten.