Volgens Sophos blijkt uit onderzoek dat negen op de tien systeembeheerders (89 procent) gedistribueerde applicaties als [email protected] (een project om neutronensterren te vinden), BBC Climate Change Experiment en het World Community Grid zou willen weren. Gedistribueerde applicaties zijn applicaties die – geïnstalleerd op een grote verzameling computers –gegevens verzamelen en versturen, vaak wanneer de computer even niets te doen heeft.

Nadeel van dit soort applicaties is dat ze vrij veel data ontvangen en versturen, hetgeen van invloed is op de bandbreedte en gevolgen kan hebben voor de werking van andere applicaties.

Daarnaast voelen systeembeheers zich vaak ook verplicht om applicaties af te sluiten die ongeautoriseerde gegevens naar buiten sturen – hoe onschuldig die gegevens ook zijn.

"De it-afdeling wil simpelweg niet dat bedrijfs-pc's worden gebruikt om naar pluizige wezens op Alpha Centauri te zoeken", licht Graham Cluley van Sophos toe.

De nieuwe tool van Sophos, Application Control, is een extensie voor de antivirusclient van Sophos. De tool, die gratis kan worden verkregen, stelt beheerders in staat om per gedistribueerde applicatie aan te geven of deze wel of niet mag worden gebruikt.

Naast gedistribueerde applicaties blokkeren systeembeheerders ook graag instant messaging-, p2p- en voip-applicatie, aldus Sophos. Bron: Techworld