Eset is een relatief onbekende speler op de Nederlandse markt, waar het sinds begin van dit jaar actief is. De maandag gelanceerde nieuwe versie (2.5) moet hierin verandering brengen. Net als de concurrentie wil Eset nu ook een compleet beveiligingspakket bieden door naast virusbescherming ook protectie tegen andere narigheid te bieden, zoals spyware.

Een complete suite is echter nog niet beschikbaar. Eset werkt nog aan een goede spamtool en een betrouwbare firewall. Betrouwbaarheid gaat in deze voor snelheid, zo stelt Nienke Ryan van NOD32 Nederland.

De bestaande versie van NOD32 scoort in verschillende tests goed. Met name op het gebied van preventieve scancapaciteiten (waarbij een scanner niet afhankelijk is van updates) doet de scanner het goed. Waar NOD32 zónder updates ruim 90 procent van de virussen tegenhoudt, is dat bij Symantec bijvoorbeeld 9 procent, bij Sophos 26 procent, bij McAfee 24 procent en bij het gratis AVG Professional van Grisoft 0 procent. Softwin van Bitdefender is met 68 procent de enige die enigszins kan volgen.

De prijs van nieuwe versie van NOD32 blijft met 39 euro ongewijzigd. Hiervoor krijgt de klant een jaar lang updates.