Het wetsvoorstel van minister Opstelten kan leiden tot het hacken van smartphones door de politie en het via die hack uitlezen van gps-gegevens (waar bevindt die persoon zich) en het meeluisteren met gesprekken. Dat zegt Jan Jaap Oerlemans, promovendus in de rechten aan de Universiteit Leiden tegen BNR Radio.

Nieuw wetsvoorstel breed geformuleerd

Volgens Oerlemans is het wetsvoorstel, dat nu open ligt ter consultatie, zo breed geformuleerd dat eventueel ook drugshandel en fraude aanleiding kunnen zijn voor het benutten van deze uitgebreide bevoegdheden. “Ik begrijp de behoefte van politie en justitie, maar kan een enorme inbreuk op privacy voor mensen betekenen en de Tweede en Eerste Kamer moeten er goed over nadenken in welke vorm de uiteindelijke wet eruit moet zien.”

Bert Jaap Koops, hoogleraar hoogleraar regulering van technologie aan de Tilburg Institute for Law, Technology and Society (TILT), snapt de redenering van de minister. Omdat reguliere rechtshulpverzoeken in grensoverschrijdende onderzoeken traag verlopen. “Daarnaast weet je niet altijd in welk land een server of computer staat, dan is het lastig om dergelijke verzoeken te doen”, zegt Koops op vragen van Webwereld. Oerlemans zegt daarnaast dat het voorkomt dat hostingproviders in landen als Oekraïne en Rusland niet willen meewerken.

Ronald Prins: beperk het tot aanvallers

Ronald Prins, een van de directeuren van het ict-forensisch bedrijf Fox-IT vindt het wetvoorstel “een goed idee”, zeker met betrekking tot het terughacken van aanvallers op het internet. Tegen NOS-radio zegt Prins dat de aanpak van directe gevaren voor de ict-dienstverlening, zoals het platleggen van het betalingsverkeer door DDoS-aanvallers, eigenlijk alleen kan door de aanvallers direct en van afstand uit te schakelen.

Maar als het gaat om de aanpak van andere vormen van criminaliteit, zoals drugshandel, heeft Prins nogal wat reserve. Het monitoren van drugsverdachten via deze uitgebreide bevoegdheden lijkt hem niet de bedoeling. “Voor de aanpak van drugscriminelen heeft Justitie immers al de mogelijkheid om taps te zetten of te infiltreren. Voor de aanpak van DDoS-aanvallers is er daarentegen geen bestaand middel. Daarin bestaat ook een acute dreiging die gestopt moet worden.”

Een situatie zoals die zich in Duitsland voordeed, met de Bundestrojaner die een continue monitoring doet van computers van verdachten, vindt Prins veel te ver gaan. “Je zou dergelijke bevoegdheden alleen mogen inzetten in de criminele infrastructuur die bedoeld is voor aanvallen.”

Nieuwe discussie over internationale rechtsorde

Koops denkt dat het voorstel van Opstelten een nieuwe discussie kan losmaken over de aanpak van internetcriminaliteit, vooral internationaal. “De minister heeft een zinvolle denkrichting. In cloudcomputing is het allang al niet meer relevant en duidelijk waar de data staat opgeslagen. Het heeft ook niet per se een band met het land waar de opslag toevallig plaatsvindt.. Op korte termijn levert de discussie over jurisdictie en soevereiniteit van landen nog wel spanningen op, maar op de middellange termijn zijn die grenzen niet meer houdbaar.”

Waar Prins terugschrikt voor het gebruik van de bevoegdheden in kader van opsporing van niet direct aan internet gerelateerde misdrijven, ziet Koops die grenzen minder. “In het dagelijkse leven en dus ook in de criminaliteit is het gebruik van de computer en internet gemeengoed.Internet-bevoegdheden moeten niet alleen gericht zijn op de bestrijding van cybercriminaliteit in enge zin, maar ook op andere vormen van ernstige criminaliteit.” ”