Het wetsvoorstel van twee senatoren, een Republikein en een Democraat, moet opnieuw het delen van informatie tussen bedrijven regelen en daar zijn juist steeds veel bezwaren tegen. Privacyvoorvechters zeggen dat die wet het mogelijk maakt dat bedrijven onder het mom van veiligheid en cyberincidentenbestrijding persoonlijke informatie van klanten kunnen delen met de overheid zonder dat die overheid daar een bevel van de rechtbank voor nodig heeft.

Dat maakt de discussie rond het beteugelen van de spionagedrift van de NSA wel een hele bittere, want klaarblijkelijk werken de politici achter de schermen aan een versoepeling van informatiedelen, zonder dat daar een democratische of juridische verantwoording achteraf benodigd is, schrijft Infoworld.com, een zustersite van Webwereld.

Bedrijven juridisch immuun verklaard

Bedrijven en de overheden moeten volgens het wetsvoorstel informatie delen over bedreigingen van de ICT-infrastructuur. Het informatiedelen is in CISA net als in zijn voorgangers in zeer ruime criteria beschreven. Wel wordt bedrijven die de overheid voorzien van informatie immuniteit voor juridische consequenties beloofd.

Informatiedelen zou vooral bedoeld zijn de beveiliging van de Amerikaanse IT te bevorderen, maar de criteria die daar aan gehangen worden zijn zo ruim dat de wet uiteindelijk te pas en te onpas uit de kast kan worden gehaald. Met privacyschendingen als gevolg.

CISPA is zowel in 2011 als in 2013 verworpen door de Senaat nadat het Huis van Afgevaardigden die juist hadden goedgekeurd.