Sinds in 2002 de eerste wormen voor messaging-programma's als AIM en MSN Messenger uit de anonimiteit opdoken, neemt de overlast van dergelijke malware hand over hand toe. Dit houdt gelijke tred met de populariteit van programma's als MSN Messenger. Hierdoor wordt het voor virusschrijvers aantrekkelijker om speciaal iets voor deze software te fabriceren.

De laatste worm voor babbelprogramma's is Oscarbot-B, ook wel Doyorg genaamd. Deze richt zich op AIM. De Windows-worm is in staat om de lijst met contacten (buddies) te kapen op een geïnfecteerde pc. De contacten krijgen hierop een bericht met de mededeling 'Hey check this out'. Wie op de link klikt, haalt de worm binnen.

De worm creëert vervolgens een zogenoemde backdoor waardoor een aanvaller alles op een getroffen pc kan doen en totale controle kan verkrijgen. Opvallend genoeg verspreidt de worm zich niet onmiddellijk na besmetting, maar wacht deze op verdere instructies van de aanvaller.

Dit verklaart volgens viruskenners waarom de worm nog niet op grote schaal voor overlast zorgt. Maar Graham Cluley van virusbestrijder Sophos raadt bedrijven ondertussen wel aan zeer goed te overwegen of werknemers messaging-programma's als AIM wel echt nodig hebben voor hun werk. Dit omdat de overlast van im-wormen steeds groter zal worden.