Hoewel de meeste internetters hun virussen tegenwoordig per e-mail zullen ontvangen, moeten ze ook op usenet (de verzameling nieuwsgroepen) op hun tellen blijven letten, zo zegt Dmitry Gryaznov. Usenet, dat voor de opkomst van het web ongekend populair was, is volgens hem een 'broedplaats voor virussen'.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, groeit het aantal postings in nieuwsgroepen nog steeds, zo zegt Gryaznov. In de eerste vier maanden van dit jaar groeide het aantal berichten met 20 procent.

De groei vindt hoogstwaarschijnlijk vooral plaats in de nieuwsgroepen met binaries (plaatjes, software, films). In de 'gewone' nieuwsgroepen, waar over de meest uiteenlopende onderwerpen wordt gediscussieerd, lijkt er geen sprake van groei, maar eerder van afname van het aantal berichten.

Dat groepen met binaries zich in een toenemende populariteit mogen verheugen, is waarschijnlijk te verklaren uit de introductie van breedband internet. Dat maakt het eenvoudig om omvangrijke softwareprogramma's, films en MP3-bestanden uit nieuwsgroepen te downloaden.

"Seksgerelateerde nieuwsgroepen en groepen waar je bestanden kunt uitwisselen zijn de populairste nieuwsgroepen. Steeds meer mensen bezoeken deze nieuwsgroepen, omdat je er gratis zaken kunt halen", aldus Gryaznov.

Deze groepen zijn dan ook meteen de interessantste nieuwsgroepen voor virusschrijvers. Zij verpakken de virussen als plaatje, film of geluidsbestand. Onwetende gebruikers denken vervolgens een leuk bestand binnen te halen, maar downloaden in plaats daarvan een virus of een programmaatje dat de achterdeur van de computer openzet.

Het is niet eenvoudig om postings met virussen van legitieme berichten te onderscheiden. Elke dag wordt er 230 GB aan data naar de nieuwsgroepen gepost. Volgens het onderzoek van Gryaznov wordt een virusbericht in sommige gevallen maar liefst 200 keer op een dag in verschillende nieuwsgroepen geplaatst.