Door het nieuwste OV-chipkaartprobleem kan de verkoop van papieren treinkaartjes worden lamgelegd, meldt Nu.nl. De nieuwssite meldt geen verdere achtergronden van de hack, maar de situatie lijkt het gevolg van het vrijgeven van software in januari waarmee het kraken en manipuleren van de OV-chipkaart voor iedereen mogelijk werd. Daardoor kan iedereen die beschikt over een speciale RFID reader/writer het vervoerssysteem nu kraken

Ministerie zwijgt

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu (voorheen Verkeer en Waterstaat) weigert tegenover Nu.nl op de nieuwste problemen te reageren. De verantwoordelijke minister Melanie Schultz van Haegen-Maas Geesteranus besloot in januari nog om de OV-chipkaart te handhaven omdat de problemen ‘beheersbaar’ zouden zijn, maar stelde het afschaffen van de strippenkaart in Zuid Holland wel uit. Eind dit jaar zal er een nieuwe, veilige chip worden geïntroduceerd, maar de bestaande onveilige chipkaarten blijven nog tot 2017 geldig.

De NS reageert vooral gefrustreerd. “Met het platleggen van een kaartautomaat heb je vooral je medereizigers die een papieren kaartje willen kopen. Met gewone ov-chipkaarten werkt de kaartautomaat wel naar behoren. Je kaart hacken mag niet”, klaagt een woordvoerder tegenover Nu.nl. “Ga niet zitten hobbyen, het is strafbaar. Hou er mee op. Betaal voor je reis, zoals het hoort."