Een 31-jarige Nigeriaanse man wordt in eigen land vervolgd voor de oplichting van een 72-jarige Nederlandse vrouw. Dat meldde de Nigeriaanse Economic and Financial Crimes Commission (EFCC) vrijdag. Via de datingsite Netlog wist hij de vrouw ervan te overtuigen om geld over te maken, zodat hij naar Nederland zou kunnen komen.

Western Union-blokkade

De man deed zich voor als een 41-jarige Amerikaan die als kok in Nigeria werkzaam zou zijn en stelde dat hij geld nodig had om naar Nederland te komen om zijn papierwerk in orde te maken. De vrouw stuurde de man via Western Union en Moneygram vanaf juni 2012 regelmatig bedragen van tussen de 800 en 900 dollar.

Uiteindelijk ontzegden de geldkantoren de vrouw de toegang. De Nigeriaan opende vervolgens een handelsrekening, waar ze het geld naar toe kon overmaken. Toen de man uiteindelijk niet naar Nederland kwam, diende de vrouw een klacht in bij de EFCC.

1,2 miljoen

Nog altijd worden er Nederlanders slachtoffer van de bekende Nigeriaanse internetfraude die ook bekend staat als 419-scam. In 2011 hield de politie in Amsterdam nog vier West-Afrikaanse mannen aan die via een mailscam bij één slachtoffer 1,2 miljoen euro wisten buit te maken.