Okapko Mike Diamreyan is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 151 maanden en het betalen van meer dan 1 miljoen dollar aan 67 slachtoffers. Hij werd veroordeeld voor oplichting via e-mail die hij pleegde in 2004 en 2009, zo blijkt uit het vonnis dat online is gezet door The Register.

Het is zeldzaam dat mailscammers worden veroordeeld. In dit geval was het mogelijk omdat Diamreyan in 2008 verhuisde naar de VS, omdat hij trouwde met een Amerikaanse. In plaats van een nieuw leven te beginnen koos hij ervoor om zijn oplichtingspraktijken naar een hoger plan te tillen. Hij wilde het liefst weer terugkeren naar Nigeria nadat hij 1 of 1,5 miljoen dollar had binnengehaald.

1200 telefoontjes

Diamreyan was zeer vasthoudend in zijn oplichterij. Een van de doelwitten werd in een periode van twee jaar meer dan 1200 keer gebeld. Hij beloofde een commissie van 20 procent als een slachtoffer meehielp miljoenen vanuit Ghana door te sluizen naar de VS.

De scam werkte beter in de VS, omdat veel mensen meer vertrouwen hadden in een Amerikaanse burger dan in een Nigeriaan, zo blijkt uit het vonnis. Velen gingen voor honderduizenden dollars het schip in. De gevangenisstraf viel lager uit dan geëist, liever had de openbaar aanklager een straf gezien van 188 maanden. Er wordt verwacht dat Diamreyan niet in staat zal zijn de geleden schade te vergoeden.

Nederland

In 2006 slaagde Nederlandse politie erin verschillende Nigeriaanse mailoplichters in de kraag te vatten. Ook in 2007 werden er een aantal aangehouden.