DNSSEC is al geruime tijd van toepassing op Nederlandse domeinen, maar kan volgens de SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland) nu makkelijker en dus veel breder worden ingezet. Het gebruik van de beveiligde opvolger van internetadresboek DNS (domain name system) raakt de hele keten van internetproviders, eigenaren van domeinnamen en de registrars die die namen vastleggen.

Cruciale rol van registrars

"Registrars vervullen in deze keten een cruciale rol", stelt de SIDN. "Door de implementatie van DNSSEC in DRS [domeinnaamregistratiesysteem - red.] is het namelijk voor registrars mogelijk om DNSSEC geautomatiseerd aan te bieden aan hun klanten waardoor de acceptatie van DNSSEC snel kan groeien."

Negen registrars zijn direct meegegaan in deze DNSSEC-uitrol van de SIDN. Zij bieden het sinds gisteren aan voor hun eindgebruikers. Het uitrollen van DNSSEC in de infrastructuur van een registrar is volgens de SIDN "geen sinecure". Toch verwacht de stichting dat het aantal DNSSEC-aanbieders snel zal groeien, "omdat Nederland traditioneel voorop loopt met nieuwe internetontwikkelingen".