Tijdens de conferentie 'E-mail and beyond' nam de problematiek rond spam een prominente rol in. Volgens veel bezoekers een belangrijk thema, omdat de meeste e-mailservers op Linux- en Unix-machines draaien.

Keynotespreker Philip Hazel van de Universiteit van Cambridge en auteur van de e-mailserver Exim wees erop dat een enkele maatregel niet meer volstaat.

"Pas als je meerdere maatregelen neemt, dam je de stroom junkmail in", waarschuwt Hazel. Hij is negatief over de bijwerking van het uitfilteren van mail. Hij wijst erop dat het belangrijkste altijd was dat e-mail aankomt, inmiddels is dat onzeker. "Ik moet dus vaststellen dat met alle maatregelen tegen spam het aankomen van e-mail de laatste tien jaar minder betrouwbaar is geworden."

Gekissebis over administratie

Toch was dit niet het enige onderwerp, waarover de Unix-goeroes zich druk maakten. De vereniging zag het aantal leden afnemen en merkt dat het nodig is een andere koers in te slaan. Daarbij was er ook nog een slepend conflict over het bureau dat namens de NLUUG de administratie uitvoert. Het vorige bedrijf besloot zich vooral te richten op de kernactiviteiten en besloot bij afloop van het contract niet meer te offreren voor een nieuw contract.

Sommige leden was dat in het verkeerde keelgat geschoten en op 23 maart leek het erop dat het bestuur de biezen kon pakken. Maar na het instellen van een commissie, die adviseerde toch een ander bureau in de arm te nemen en vooral te kijken naar de toekomst sloten de techneuten de gelederen. "De discussie was fel, maar toont aan dat de Unix-gemeenschap weer leeft", jubelt voorzitter Van Winkel opgelucht.

Apple toch Unix

Dat leven werd bevestigd met de aankondiging dat nu ook Apple lid van de vereniging is geworden. Het bedrijf geeft daarmee aan dat ze zichzelf nu ook officieel in de Unix-hoek plaatst. De stap werd door de bezoekers met instemming ontvangen.