Afgelopen maandag berichtte ook het Algemeen Dagblad over de inmiddels beruchte onheilsupdate die het Windows XP besturingssysteem van menig AVG-gebruiker verminkte.

De virusscanner oormerkte een essentieel systeembestand, user32.dll, als schadelijke Trojan en verwijderde het bestand uit de Windows-map. Zodoende kon het besturingssysteem niet meer opnieuw opstarten en keken gedupeerden aan tegen een blauw scherm.

In het nieuwsbericht meldt het AD dat volgens Paul Jansen van AVG ook klanten van GData en NOD32 de dupe zijn, omdat deze firma's dezelfde virusdefinities gebruiken.

Loze beweringen

Deze passage is aperte onzin volgens ESET, het bedrijf achter NOD32. Het bedrijf is erdoor behoorlijk in de wiek geschoten. "Deze berichtgeving is onjuist en wij ontvangen onnodig veel vragen van klanten over deze loze beweringen in de krant. ESET NOD32 heeft geen last van genoemde problemen en gebruikt al helemaal niet dezelfde virusdefinities. NOD32 gebruikers hebben geen last en wij hebben geen meldingen gekregen", aldus Nienke Ryan, Product- en Strategiemanager van ESET Nederland, tegenover Webwereld.

Ryan vervolgt verbolgen: "Wel hebben wij verschillende meldingen gekregen van onjuiste berichtgeving in het AD. Wij hebben al contact gehad met AVG voor een rectificatie en de mededeling van voorbereiding van een claim, maar in paniek werd daar de telefoonverbinding verbroken. Wij vragen ons dan ook af of AVG, na deze tegenslag en het in paniek valselijk wijzen naar concurrenten, in staat is een rectificatie te maken. Want we hebben hierdoor wel negatieve exposure gekregen."

Geen enkele klacht

Het eveneens in het bericht vermelde GData rept (nog) niet van rectificaties en claims, maar een woordvoerder benadrukt tegenover Webwereld wel dat er 'geen enkele klacht' is binnengekomen over foute updates of verminkte besturingssystemen bij GData-klanten.

Jonathan Flietstra van AVG Nederland stelt in een reactie dat de opmerkingen van Jansen door het AD verkeerd zijn weergegeven. AD-redacteur Peter Otte zegt echter desgevraagd dat Jansen van AVG stellig beweerde dat ook de virusscanners van NOD32 en GData waren getroffen.

Inmiddels heeft Otte het bericht online wel aangevuld met commentaar van NOD en GData, die ten tijde van de oorspronkelijke publicatie nog niet bereikbaar waren. Het is nog niet duidelijk of hiermee voor ESET NOD32 de kous af is. Ryan was op een later tijdstip niet bereikbaar voor commentaar.