Het aantal XP-gebruikers in Nederland neemt wel sterk af. Volgens Microsoft Nederland gaat het om meer dan 225.000 gebruikers in het eerste kwartaal van 2014. Desondanks zitten er nog altijd ruim een miljoen Nederlands op XP, dat vanaf 8 april geen updates meer krijgt, ook niet voor kritieke security-gaten. De cijfers zijn afkomstig van meetdienst StatCounter, meldt Microsoft Nederland aan Webwereld.

Logius trekt aan de bel

In het kielzog van Microsoft waarschuwt ook Logius, de ict-beheerorganisatie van de overheid, voor verder gebruik van XP. Logius is bang dat veilig gebruik van overheidsdiensten DigiD en MijnOverheid vanaf volgende maand in gevaar komt. Eerder kwamen het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) en de Nederlandse banken met soortgelijke waarschuwingen.

Vlak voor de deadline richt Microsoft speciale Windows XP-servicepunten op. Samen met een nog onbekende commerciële partij komen er in 60 fysieke winkels servicepunten waar gebruikers worden geïnformeerd over het verouderde besturingssysteem. Meer informatie hierover volgt vanaf 20 maart op de waarschuwingspagina van Microsoft.