Op 8 oktober haalde de VNG de websites van een groot aantal gemeentes offline na de onthulling van een omvangrijk lek door Webwereld en Geenstijl. Kort daarna besloot Logius, de overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor DigiD, in overleg met overheidsbeveiliger Govcert de gemeenten met lekke websites de toegang tot DigiD te ontzeggen.

4 aansluitingen

Bijna een maand later zijn van de in totaal 37 gemeenten die uiteindelijk lek bleken 4 weer aangesloten op DigiD, meldt Michiel Groeneveld, woordvoerder van Logius. Het gaat om De Bilt, Medemblik, Almelo en Den Helder. De rest van de lekke gemeenten moet DigiD-functionaliteit nog ontberen.

Groeneveld wijst erop dat het de eigen verantwoordelijkheid van de gemeentes is om de websites zo veilig te krijgen dat ze weer in aanmerking komen voor een DigiD-aansluiting. "Daar staat wat ons betreft geen deadline op", zegt hij.

Checklist

Logius en Govcert hebben de gemeenten een checklist gestuurd met voorwaarden. Als ze denken dat ze aan de eisen op die checklist voldoen, kunnen ze dat melden en kan Logius, mits aan de eisen wordt voldaan, de gemeenten weer aansluiten op DigiD. "Dat aansluiten doen wij binnen een dag", zegt Groeneveld. "Als er op maandag een melding binnen komt dan kan het op dinsdag geregeld zijn."

Logius verwacht dat er volgende week meer gemeenten zijn die weer verzoeken om een aansluiting op DigiD. Waarom de 33 resterende gemeenten op zich laten wachten kan de organisatie niet melden.

'Bom barstte tijdens migratie'

Voor bijvoorbeeld de gemeente Enkhuizen kwam de onthulling van het gemeentelek bijzonder ongelukkig uit. Paul Gijben, beleidsmedewerker Informatie en Automatisering, legt uit dat net ten tijde van de onthulling een migratie in gang was gezet van de oude Gemeenteweb omgeving naar de Sim Groep, die de hosting overnam.

Daarom is de heraansluiting van DigiD niet zo makkelijk, zegt Gijben. "Het is een ingewikkeld traject omdat we ten tijde van de hack maar deels gemigreerd waren", legt hij uit. Omdat na het bekend maken van het lek de sites offline werden gehaald kwam er een kink in de kabel. Eerst moest het migratieproces goed geregeld worden en daarna was er pas tijd om de checklist met DigiD-voorwaarden na te lopen.

"De laatste instructies over DigiD heb ik net aan de Sim Groep gestuurd", zegt Gijben. Hij verwacht dan ook dat de gemeente Enkhuizen vanaf volgende week weer is aangesloten op DigiD.

Van Gemeenteweb naar Sim

Veel gemeenten die zijn ontkoppeld van DigiD hadden ook te maken met een migratie van Gemeenteweb dat werd overgenomen door de Sim Groep. De betrokken gemeenten bleken in het verleden allemaal gebruik te maken van het product Sitemanager van Gemeenteweb en waren allemaal op dezelfde server geparkeerd. Sinds begin dit jaar zijn gemeenten vanaf die server gemigreerd naar Sim Groep.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt geen zicht te hebben op mogelijke problemen met het aansluiten van DigiD. Het opnieuw laten aansluiten is de verantwoordelijkheid van de gemeenten zelf. "Wel kunnen gemeenten bij ons aankloppen als er moeilijkheden zijn", zegt Gjalt Rameijer, woordvoerder van de VNG. "Maar dat is tot nu toe niet gebeurd."