Dat stelt Andrew Durant, hoofd van de afdeling fraudeonderzoek van de it-consultant Navigant Consulting tegenover Vnunet.

Navigant Consulting schafte vorige week drie pc's aan en ontdekte dat op één van de aangeschafte computers informatie stond over een onderwijsinstelling. Het ging daarbij onder meer de namen van studenten, adressen, foto's, begrotingen, salarisinformatie en een brief met daarin de alle details van een bankrekening.

Dergelijke informatie vormt een potentieel frauderisico voor de studenten, medewerkers, leveranciers en de onderwijsinstelling als geheel, meent Durant. Volgens de it-consultant is de oplossing simpel. "Als je je gegevens niet veilig kunt verwijderen, moet je je computer niet verkopen."

Durant wijst erop dat er software is waarmee organisaties hun data grondig van een harde schijf kunnen verwijderen. Het beste is volgens Durant echter om de harde schijf te vervangen en te vernietigen.

Ook daarbij is voorzichtigheid op zijn plaats: soms duiken weggegooide harde schijven weer op in Nigeria (de laatste jaren een populaire bestemming voor 'e-waste'). "De herstelde data worden vervolgens gebruikt in zwendelzaken", aldus Durant. Bron: Techworld