Een groot deel van de betalingen via iDeal bij de ING-bank is zaterdag nog altijd misgegaan. Op de statuspagina van iDeal stond rond 12 uur zaterdag dat maar 23 procent van de iDeal-betalingen bij ING succesvol was. Rond 17 uur was dat circa de helft. Bij andere banken waren er geen problemen met iDeal meer, nadat vrijdag een DDoS-aanval voor een storing zorgde.

Het webcare-team van de bank schreef op Twitter dat 'mijn ING, de mobiele app en iDeal nog hinder kunnen ondervinden van de storing van gister'. "Indien inloggen niet direct werkt, verzoeken we het later nogmaals te proberen." Volgens het webcareteam gebeurde dit 'als gevolg van de voorzorgsmaatregelen tegen de DDoS-aanvallen'. Later op de zaterdagmiddag sprak de bank van 'verminderde beschikbaarheid' door 'herstelwerkzaamheden'. "We werken hard aan een volledige oplossing."

DDos-aanval

De Nederlandse Vereniging van Banken meldde vrijdagavond dat de storingen in het betalingsverkeer veroorzaakt waren door een grootscheepse DDoS-aanval op de websites van de banken. Naast internetbankieren werd ook het gebruik van iDeal gefrustreerd. Volgens de NVB is er geen gevaar geweest voor bankgegevens van particulieren en is er geen sprake van een hack.

De aanvallers belastten de servers van banken volgens de NVB door herhaaldelijk proberen in te loggen met behulp van bots uit het aanvallende botnet. Thuiswinkel.org, de brancheverengiging van de Nederlandse webwinkels, baalt van de iDeal-storingen.

Aangifte

ING gaat van de DDoS-aanval aangifte doen. Dat zou volgens de bank 'standaard zijn'. Het National Cyber Security Center ondersteunt de banken. Het NCSC en de AIVD werken volgens Nu.nl ook samen met buitenlandse autoriteiten om de servers die de aanvallen uitvoeren offline te halen. In welke landen dat gebeurt, is niet duidelijk.

Het Openbaar Ministerie heeft volgens Nos.nl zaterdag opdracht gegeven aan het Team High Tech Crime van de Dienst Nationale Recherche om naar de aanvallen op de banken onderzoek te doen.

Update 12:15 - ING doet aangifte. Informatie over rol NCSC. Link naar statuspagina iDeal toegevoegd.

Update 17:15 - Het Team High Tech Crime van de Dienst Nationale Recherche onderzoekt de DDoS-aanvallen.