Ondanks het feit dat de verkoop van dergelijke medicijnen door particulieren verboden is, wordt deze geneesmiddelenwet massaal overtreden, meldt de Volkskrant. De krant slaagde er in om binnen een week tientallen handelaren te vinden die grote hoeveelheden diazepam (valium) en oxazepam (seresta) aanboden, zonder tussenkomst van een arts. Het betrof vooral medicijnen van bekende merken als Roche en Katwijk Farma, die zonder problemen konden worden verzonden of opgehaald.

Grote hoeveelheden

Het gaat bij deze handel niet om een paar particulieren die hun overschot aan pillen verkopen, maar om serieuze handel in grote volumes. De Volkskrant meldt dat een aantal handelaren zelfs een minimum instellen van honderd pillen per klant vanwege de grote belangstelling voor de medicijnen.

De ontwikkeling werd vorig jaar al gesignaleerd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg , die marktplaats.nl en speurders.nl daarop verzocht om advertenties voor medicijnen niet op de site toe te laten. De sites gaven hieraan gehoor, maar met de aandacht voor het probleem lijkt ook de controle verdwenen.

Moeilijk te traceren

Het is moeilijk voor de Inspectie om stappen te ondernemen tegen de handelaren omdat zij zelf geen pseudo-aankopen mogen doen, waardoor het traceren lastig wordt. Het is namelijk niet zo dat de handelaren zich allemaal in Nederland bevinden. De eigenaar van website rochevalium.org werd getraceerd tot Panama, waar het spoor vervolgens ophield.

Directe oorzaak van de wildgroei in medicijnenhandel is de invoering van de nieuwe geneesmiddelenwet, die artsen verbiedt om via internet recepten uit te schrijven aan pati├źnten die onbekend voor hen zijn.

Overtreding?

Deze wet heeft er onder andere toe geleid dat de populaire website dokteronline.nl geen lorazepam meer verkoopt. Toch wil deze website zich niet volledig aan de nieuwe regels onderwerpen en worden er nog steeds erectiepillen en afslankpillen verkocht.

Volgens Netpharm, het bedrijf dat een aantal sites exploiteert waar dit soort pillen worden verkocht, is zij niet in overtreding, omdat er gewerkt wordt met anonieme artsen uit het buitenland, die niet verplicht zijn om zich aan de Nederlandse wet te houden.

Dokteronline.nl verkrijgt haar medicijnen via de reguliere Rotterdamse Binnenweg Apotheek, waarmee de apotheek volgens apothekersorganisatie KNMP in overtreding is. De apotheek weigert om de namen te noemen van de artsen die de medicijnen uitschrijven, tot grote frustratie van de KNMP. De organisatie beschuldigt de betreffende apotheek dan ook van onverantwoorde zorg.